För att arrangera ett större evenemang vill man gärna ha en något större lokal, om man nu inte har ett överdådigt hem att bjuda in gäster till. Evenemangslokaler finns över hela Sverige, från små bygdegårdar ute på landsbygden till stora paradvåningar inne i storstäderna.

Vad är en evenemangslokal?

En evenemangslokal är till för evenemang av olika slag, vilket namnet antyder. Det kan handla om studentmottagningar, bröllopsfiranden, gravöl, födelsedagar och så vidare. Att hyra en evenemangslokal kostar pengar om man nu inte äger den själv eller är nära bekant med någon som frivilligt hyr ut lokalen gratis. Oftast kostar det mer att boka en evenemangslokal under kvällar och på helger, då efterfrågan är större än under dagtid. Självklart är det också i majoriteten av fall dyrare att boka en evenemangslokal i Stockholm än i Flen, inte minst tack vare att ägaren måste betala mycket i hyra.

Varför bestämmer man sig för att boka en evenemangslokal?

Det handlar ofta om att man inte vill smutsa ned sitt privata hem eller att hemmet inte räcker till i storleken. Det kan också vara för att det finns goda möjligheter att göra uppträdanden eller hålla tal på. Många av dessa lokaler har utmärkta högtalarsystem med tillkopplade mikrofoner så att samtliga närvarande klart och tydligt hör.

Ägaren av lokalen får i princip neka vem som helst att hyra den, eftersom det är en privat verksamhet. Ofta ska ett avtal skrivas under där man som bokare förbinder sig till att bekosta stort slitage och stor nedskräpning. Man får inte heller ha evenemang i vissa lokaler som inte står i avtalet.

Var finns lokaler att hyra någonstans?

Med lite flyt så kan man få lov att hyra offentliga lokaler som inte publicerat reklam för sig om just det. Många restauranger kan tillåta evenemang efter stängningstid, likaså kan nattklubbar välja att reservera hela rum för olika typer av sällskap.

Så svaret är att lokaler för uthyrning finns både där man söker på internet och ibland även till de ställen som inte annonserar om uthyrning.

Hur går det till att boka en evenemangslokal?

Evenemangslokaler finns för alla typer av budgetar och man behöver inte anordna pampiga evenemang som kungafamiljen, om man inte vill.

Vanligt idag är att man googlar på vilka evenemangslokaler som finns i en stad, låt oss säga Örebro. Då får man reda på vilka stadsdelar som har befintliga lokaler för uthyrning. Ibland står bara ett telefonnummer att ringa medan andra lokaler har hemsidor med bokningssajter. Då går i allmänhet till som så att man skriver in sina uppgifter och kanske rentav betalar allt på en gång. Det bör du dock endast göra om ägaren har ett gott rykte och använder sig av tillförlitliga betalningssätt.

Priset varierar beroende på vilket sällskap man tänker bjuda in, ibland åldersgruppen, hur många timmar evenemanget pågår (ungefär) med mera. Övertid kan komma att bli debiterad. Man får oftast inte själv begära inträde från gästerna, det beror dock på vad som står i avtalet och vad ägaren själv anser. Det är i så fall enklare att på förhand komma överens om att hyran delas mellan de närvarande och betalas innan evenemanget.

Är det personligt med evenemang någon annanstans?

Det beror på hur man är som person. Klarar man att framstå som karismatisk och schysst i andras ögon så spelar lokalen inte så stor roll. Dessutom kan man ta med sig saker att göra lokalen personlig med.